Η σταφίδα επιστρέφει

Σταφίδα μια ευκαιρία για νέους αγρότες.
Από το χώρο των σχολείων, αλλά και γενικότερα καταναλωτές που επισκέπτονται τα σούπερ-μάρκετ του Ηρακλείου ψάχνουν σταφίδα και δε βρίσκουν... Την αισιόδοξη αυτή επισήμανση για το μέλλον του παραδοσιακού μας προϊόντος κάνει στη "Ν. Κρήτη" η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, λέγοντας ότι είναι πεπεισμένη και εκείνη ότι η σουλτανίνα μπορεί να ξαναζωντανέψει, αρκεί να προσπαθήσουν τα κρητικά νοικοκυριά να τη βάλουν στη διατροφή των παιδιών τους και να κάνουν τις νέες γενιές να μάθουν να καταναλώνουν τη σταφίδα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την οικονομία του τόπου μας αλλά και για τα επίπεδα της υγείας. Ωστόσο, υπάρχει και η επισήμανση από εκπροσώπους των αγροτών, ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο νησί μας δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία που τους επιβάλλει να δώσουν ένα σημαντικό μερίδιο στα ράφια τους για τις ανάγκες της διακίνησης των δικών μας αγροτικών προϊόντων!

Οι προϋποθέσεις

Η ΚΣΟΣ διαθέτει και τα μέσα και την τεχνογνωσία. Οι αμπελουργοί της Κρήτης είναι και αυτοί "επιστήμονες" στο είδος τους. Αλλά αυτό που χρειάζεται είναι το εισόδημα από το προϊόν και, βέβαια, η βασικότερη προϋπόθεση μετά το εισόδημα είναι να προχωρήσουμε σε μια νέα αναμπέλωση,

που θα εξασφαλίσει το ξαναζωντάνεμα της κρητικής αμπελουργίας, με εξυγιασμένο φυτωριακό υλικό. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται οι προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης.

Αισιοδοξία
Μιλώντας στην εφημερίδα μας για τη σταφίδα, η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της λέγοντας: «Από τα στοιχεία που διαθέτουμε, φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση αλλά δεν υπάρχει η ποσότητα για την κάλυψη αυτής»... Μάλιστα, μας αποκάλυψε ότι από το Τεφέλι ιδιοκτήτης σούπερ-μάρκετ της ανέφερε ότι ψάχνουν σταφίδα για τα παιδιά του σχολείου και δε βρίσκουν. «Χρειάζονται 500 κιλά και δε βρίσκουν για να καλύψουν τις ανάγκες του σχολείου, όπως μου είπαν πρόσφατα. Και πιστεύω ότι σιγά-σιγά ο κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί. Εγώ το λέω πάντα στους γονείς. Αντί να δίνουν στα παιδιά πατατάκια και γαριδάκια, ας τους δίνουν σταφίδες να τρώνε στα διαλείμματα. Και να μπουν οι σταφίδες στα κυλικεία. Σιγά-σιγά να συνηθίσουμε. Τι πιο καλό, τι πιο θρεπτικό και τι πιο καθαρό υπάρχει για τα παιδιά μας;».
Αλλά η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης δίνει και ένα άλλο μήνυμα προς τα κρητικά νοικοκυριά. «Γιατί, δε θα μπορούσε η κάθε μητέρα να πάρει έναν αρτοποιητή και να φτιάξει σταφιδόψωμο όπως τα φτιάχνανε παλιά, για να μάθουν τα παιδιά τους να καταναλώνουν τη σταφίδα; Εγώ πιστεύω ότι αυτά σιγά-σιγά θα γίνουνε και πάλι»...

Ώρα ευθύνης

«Τα ντόπια προϊόντα να μπουν στα ράφια των πολυκαταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. Υπάρχει νομοθεσία που τους το επιβάλλει. Και αν εξαιρέσουμε τον "Χαλκιαδάκη", δε βλέπουμε τις ξενόφερτες αλυσίδες να εφαρμόζουν όσα προβλέπονται», λέει στη "Ν. Κρήτη" ο βιοκαλλιεργητής κρασιού Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Επομένως, δε δίδεται στον καταναλωτή η δυνατότητα επαφής με το προϊόν. Αυτή είναι η ουσία. Κάποτε υπήρχαν τα μανάβικα που διακινούσαν τα ντόπια προϊόντα. Σήμερα ελέγχεται η διατροφή από τις μεγάλες αλυσίδες. Οι αλυσίδες λοιπόν αυτές δε δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έρθουν σε επαφή με τη σταφίδα μας, να την αγοράσουν και να τη συγκρίνουν με άλλα προϊόντα». Ο κ. Ιερωνυμάκης, για του λόγου το αληθές, καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο να δει τα φυλλάδια που σκορπίζουν κάτω από τις πόρτες οι μεγάλες εταιρείες. «Και όχι μόνο σταφίδα. Κανένα ντόπιο προϊόν δεν αναγράφουν μέσα. Κι όμως. Υπάρχει νομοθεσία που μπορεί να τους επιβάλλει ότι το 50% αυτών των προϊόντων πρέπει να είναι ντόπια. Επομένως, εδώ είναι θέμα των τοπικών φορέων, να επιβάλλουν την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής», καταλήγει ο κ. Ιερωνυμάκης.


πηγή
Δείτε και εδώ Επενδύστε στα σαλιγκάρια

Εναλλακτικές καλλιέργειες

 Η χρήση της στέβιας ως γλυκαντικό είναι ασφαλής

Ψάχνετε σπόρους απο παραδοσιακές ποικιλίες;

Αρωματικά φυτά. Για σκεφτείτε το

Θυμάρι: Ευκαιρία για νέους αγρότες

Στέβια, κερδίζει έδαφος απο τη ζάχαρη

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More